Een bedrijventerrein is meer dan een verzameling hectares

Donderdag 9 oktober horen we de uitslag. Tijdens het Nationaal Congres Bedrijventerreinen wordt bekend gemaakt of De Wildeman in Zaltbommel het predikaat “Beste Bedrijventerrein van Nederland 2014” krijgt. Of wordt het toch De Horsel in Nuth of Westpoort in Amsterdam? Voor mij is De Wildeman het beste bedrijventerrein in Nederland. Ik zal uitleggen waarom, zoals ik 2 oktober ook de jury heb uitgelegd. Het draait altijd om persoonlijke relaties; ook op De Wildeman. Niet voor niets is De Wildeman in 2011 uitgeroepen tot het beste bedrijventerrein van Nederland, in de categorie Sociaal.

Want een bedrijventerrein is namelijk meer dan een verzameling hectares: het is immers het visitekaartje van en voor de bedrijven die er gevestigd zijn. Of het nu Hitachi Data Systems is of VéBé Keukens: het gaat er om dat het bedrijf en haar werknemers zich prettig voelt op het bedrijventerrein. Daarbij speelt persoonlijke benadering en persoonlijke relaties een grote, zo niet doorslaggevende rol.

Maar ook herkenbaarheid is daarbij van onschatbare waarde. Je moet goede en duidelijke keuzes maken, want je kunt niet alles voor iedereen zijn. De Wildeman blinkt mede om die reden uit in een duidelijke strategie. Eentje die onderdeel is van een groter geheel: de Logistieke Hotspot Rivierenland. Een samenwerkingsverband tussen gemeenten uit de regio, ondernemers, Kamer van Koophandel, VNO-NCW en diverse andere partijen. Allen met één helder doel: versterking van de regionale bedrijvigheid.

De Wildeman blinkt echter niet alleen uit in een heldere strategie; ook in samenwerking loopt zij voorop. Los van het feit dat ondernemers op het terrein elkaar opzoeken op het gebied van hun eigen core-business (Brandwijk Kerspakketten die haar pakketten laat vervoeren door overbuurman G. Van Doesburg Int. Transport), werken ze ook op andere fronten samen.

Natuurlijk zijn ze allemaal lid van Parkmanagement. Een verplicht lidmaatschap, maar wat zeker niet als een verplichting wordt gevoeld. Ook op het gebied van duurzaamheid wordt samengewerkt, is er gezamenlijk een Keurmerk Veilig Ondernemen behaald, hebben ondernemers samen met Menzis en andere sociale partners een Werkgeversloket ingericht en vinden er allerlei initiatieven plaats op het gebied van opleidingen, matches tussen werkzoekenden en werkgevers etc etc.

Ook wordt er uitstekend samengewerkt met de gemeente Zaltbommel. Daar investeren wij als gemeente overigens ook fors in, door ons Accountmanagement Bedrijven goed op orde te hebben. Sterker nog, landelijk dragen wij mede zorg voor het ontwikkelen van opleidingen op dit vlak! Op die manier proberen we dicht bij de ondernemers te staan en nauw samen te werken. Terecht, want uiteindelijk willen wij (gemeente, ondernemers, werknemers) allemaal hetzelfde: met trots naar en gepassioneerd over De Wildeman kijken en praten.
Dat we niet alle vragen van ondernemers positief kunnen beantwoorden in zo’n samenwerking is evident. Maar we kunnen bedrijven zo goed mogelijk proberen te faciliteren (door bijvoorbeeld een bushalte te realiseren op een terrein, of bedrijfsterreinen te revitaliseren), zodat zij zich alleen druk hoeven te maken over het ondernemen. In die afstemming zijn duidelijkheid en die persoonlijke benadering van groot en essentieel belang!

Gelukkig wordt dat gewaardeerd!

Is De Wildeman het beste bedrijventerrein van Nederland? Wij vinden van wel! Want we zijn niet groots in onze omvang, maar wel groots in onze manier van werken, samenwerking, herkenbaarheid, meerwaarde creatie en persoonlijke benadering!

En nu maar afwachten of de jury dat heeft gezien 😉

O ja, ik begon mij presentatie met dit filmpje:

NB: persoonlijke aandacht, de manier van samenwerken en het faciliteren is natuurlijk niet voorbehouden aan enkel De Wildeman. Onze filosofie op het gebied van Accountmanagement Bedrijven geldt voor alle terreinen en ondernemers in de gemeente Zaltbommel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.