Iedereen integer!

Tijdens de Dag van de Integriteit mocht ik in het WTC te Rotterdam bijna 400 man kennis laten maken met mijn kijk op integriteit. Een onderwerp dat voor ons als bestuurders continue aan de orde is.

Laat ik vooropstellen dat ik het bullshit vind dat integriteit 1 van de belangrijkste voorwaarden voor het openbaar bestuur is. Ik vind namelijk dat ELK mens behoort te beschikken over een intrinsieke betrouwbaarheid en dat dat niet voorbehouden is aan een ieder die werkzaam is binnen het openbare bestuur; bestuurders en ambtenaren.
Maar ik besef me wel dat twijfels aan onze integriteit, het gezag aantasten van democratisch genomen besluiten en daarmee de basis van de democratie zelf.

En over die twijfels kan ik heel pragmatisch zeggen, dat het allemaal wel meevalt als je kijkt naar het aantal incidenten op de ruim 1450 wethouders in Nederland. Maar dan reageer ik net zoals de NS iedere vertraging verdedigt: “ja maar er rijden zoveel treinen in Nederland, dan valt deze vertraging best mee”. Ik hoef u niet te vertellen hoe zwak de beeldvorming over de NS in Nederland is. Zoals ook de beeldvorming over ons…

Integriteit en integriteitsbreuken werken door in ALLE geledingen van het openbaar bestuur. En voor het functioneren van wethouders, is het vertrouwen van de gemeenteraad cruciaal. Vanuit dat vertrouwen wordt de wethouder geacht integer te zijn en dito te handelen. Eigenlijk onzinnig, want als homo sapiens vind ik dat je dat sowieso moet doen. Helaas hebben we dat in Nederland ook nog eens moeten vastleggen in de “eed” of de “belofte” en spreken we allerlei gedragscodes af. Kortom, ik wordt geacht integer te zijn en te handelen tot het tegendeel blijkt. Fijn!

Zullen we dan wel een onderscheid maken tussen mijn intenties als bestuurder, mijn feitelijke gedrag en de beeldvorming hierover? Want vooral daarover maak ik me ernstig zorgen.

Natuurlijk, een aantal van mijn collega’s in den lande draagt daar helaas vrolijk aan bij. Zij schaden het aanzien van het vak (wat het overigens niet is…) zeer ernstig en dat mag nooit worden vergoelijkt of genegeerd. Maar in dergelijke gevallen is het in ons rechtstelsel aan het OM om dergelijke zaken te onderzoeken en zal in geval van vervolging de rechter uiteindelijk het eindoordeel vellen.

Natuurlijk zijn we allemaal uit het juiste eerlijke en onafhankelijke hout gesneden. En natuurlijk gaat het bij integriteit over incidenten. En gelukkig hebben we in Nederland die rechtelijke macht die ons kan corrigeren. Toch moeten we ons als bestuurders en ambtenaren helder en onomwonden uitspreken over kwesties rondom integriteit. Het boetekleed aan durven trekken als collega’s daadwerkelijk de mist in gaan. Kritiek durven leveren  op elkaar. En bovenal elkaar scherp houden.

Tijdens de Dag van de Integriteit heb ik alle deelnemers daarom uitgedaagd om minstens 1 keer per maand een collega te bellen en hem of haar een integriteitsdilemma voor te leggen. Want alleen in de praktijk blijkt wat onze mooie beloftes, woorden, nota’s, gedragscodes en onderzoeken waard zijn!

Het slotpleidooi:

Meer weten over de Dag van de Integriteit? Kijk op de website van BIOS of bekijk de “Bios_integriteits-courant” (met dank aan Blad-in-1-dag)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.