Nieuwjaarstoespraak 2015

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zaltbommel, hield burgemeester Albert van den Bosch zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak. Speciale aandacht had hij daarbij voor Bakkerij Verba uit Brakel…

Maar natuurlijk werd er stil gestaan bij de transities in de zorg, MH17, het 1200 jarig bestaan van Aalst, Poederoijen en Nederhemert. Hieronder tref je de tekst aan van de toespraak. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de burgemeester wel hier en daar wat (erbij) geïmproviseerd heeft 😉

Toespraak nieuwjaarsreceptie 5 januari 2015

Dames en heren,

Welkom in de raadzaal.
Ik vind het fijn u allen hier te zien om u een mooi, gelukkig en vooral gezond 2015 te wensen.
Het doet mij deugd u te zeggen dat wij een groeiende gemeente zijn. Wij hebben nu 27.361 inwoners, dat is ruim 200 inwoners meer dan vorig jaar.

Bij een nieuwjaarsreceptie hoort een terugblik op het vorige jaar en een blik vooruit op het jaar waar we nu in leven.

Maar eerst kijk ik nog verder terug, naar 20 jaar geleden.
Eind januari 1995 stond het water in de Waal zo hoog dat evacueren noodzakelijk was.
Gelukkig is alles goed afgelopen, maar het was overduidelijk dat dijkverzwaring en ruimte voor de rivier noodzakelijk is. Het project Munnikenland is in volle gang en levert een mooie bijdrage aan de rivierstand verlaging. Daarmee zijn we er nog niet. De rivier blijft ruimte vragen en constant wordt gekeken hoe die gegeven kan worden.

Als we terugkijken naar 2014 kan ik zeggen dat het een bijzonder, maar ook onrustig jaar is geweest.
Bij mij, en ongetwijfeld ook bij u, staat het ongeluk met de MH17 nog vers in het geheugen. Velen van ons voelden hierbij persoonlijk verdriet of voelden zich er enorm bij betrokken.

Indrukwekkend waren de rouwstoeten die van het vliegveld in Eindhoven naar Hilversum vertrokken. Daarbij passeerden zij ook Zaltbommel en ons gemeentekantoor en daarmee kwam het wel heel dichtbij. Wat nu in de Oekraïne en in het Midden-Oosten aan de hand is, maak ik me toch wel zorgen om. De ontwikkelingen daar hebben invloed op ons allemaal en daar moeten we heel alert op zijn.
Uit dat alles blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat wij in vrijheid kunnen leven en dat we dat, met elke vezel in ons lijf, moeten koesteren, bewaren en bewaken. Daarom is het ook zo belangrijk dat we dit jaar kunnen wij vieren dat we 70 jaar geleden zijn bevrijd. Dat doen we in onze gemeente dan ook met jong en oud en ik kan u zeggen dat we behoorlijk wat mooie evenementen in petto hebben.
Zo komt er een tentoonstelling van voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog van onze eigen inwoners. Deze tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk en alle scholieren van de basisscholen zijn hiervoor ook uitgenodigd. Voor die voorwerpen zijn al een aantal oproepen in de kranten geplaatst en denkt u nu, ik heb ook wel iets dat geleend mag worden voor die tentoonstelling, laat u dat dan alstublieft weten aan het Stadskasteel of aan Margot Schreuders.
Zaterdag 2 mei is er een militaire parade. Deze parade start in Hedel en rijdt door al onze dorpen, om te eindigen in Zaltbommel met een defilé.  Dinsdag 5 mei is er een groots bevrijdingsconcert, gespeeld door muzikanten uit onze eigen gemeente.  Daarnaast ontvangt u allen, huis aan huis, een magazine met daarin, onder andere, verhalen van een inwoner van elk dorp en de stad over de periode 40-45.
En er komen nog meer activiteiten. Houdt de nieuwsberichten hierover goed in de gaten en ik hoop u te zien bij deze activiteiten.

Het woord voor 2014 op het gemeentekantoor was toch wel transities. Voor heel veel medewerkers stond afgelopen jaar in het teken daarvan. Maar niet alleen voor hen. Vooral ook voor die inwoners die hulp, zorg of begeleiding krijgen. Er was veel onzekerheid en er waren veel vragen. En ik snap dat. Veel werk is verricht om deze vragen te beantwoorden en duidelijkheid te geven. Zo is aandacht besteed aan de communicatie met onze burgers door onder andere spreekuren, informatiemiddagen en brieven. Ook in 2015 zetten we hier sterk op in.

En ik realiseer me gelijk dat deze klus nog lang niet klaar is, want gaandeweg 2015 zal blijken hoe alles in de praktijk werkt. Tot nu toe ging het om de techniek…, hoe krijgen we het allemaal voor elkaar. Maar nu gaat het om de mensen, jong en oud. Nu moeten wij als lokale overheid laten zien dat we het kunnen en dat we daadwerkelijk dichterbij de burger staan.  En heus, het zal niet allemaal meteen vlekkeloos verlopen, maar laat ons dat dan weten. U kunt dat doen, bij bijvoorbeeld, de zorggesprekken die wij gaan voeren, ook wel de ‘keukentafelgesprekken’ genoemd. Tijdens deze gesprekken maken we samen met u een plan op maat en bespreken wij ook wat u zelf kunt doen. Zelfredzaamheid is steeds meer het uitgangspunt. Dat is een omslag in het denken van u en mij, in het denken van ons allemaal, die al wel met de introductie van de Wet maatschappelijke ondersteuning is ingezet. Maar zoals wethouder Van Balken laatst in Aalst heeft gezegd: de gemeente laat u niet vallen.

2014 was een bijzonder jaar voor de dorpen Poederoijen, Aalst en Nederhemert. Zij bestonden toen 1200 jaar. Er zijn door veel vrijwilligers enorm mooie feesten en bijeenkomsten georganiseerd om bij het 1200 jarig bestaan stil te staan. Op een aantal van die feesten ben ik ook geweest en ik heb daar enorm van genoten. Ik bedank iedereen die zich hiervoor heeft ingespannen en ik weet zeker dat de inwoners van Poederoijen, Aalst en Nederhemert met veel plezier aan 2014 terug denken.

Vorig jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie hebben we de Torentuin in de bloemetjes gezet. Zij zijn het uitgeroepen tot Gelders Icoonproject 2014. Dit jaar kan een nog groener jaar worden voor de gemeente Zaltbommel. De Torentuin, het Parkeiland, de Heemtuin en de Kloosterwiel strijden mee aan de wedstrijd Groenste stad van Nederland.
Ik wens iedereen die daarbij betrokken is veel succes en vooral ook veel plezier!

2014 was voor veel ondernemers weer een spannend jaar. Hoe gaan we om met de crisis en hoe maken we onze winkel, ons bedrijf, onze zaak zo aantrekkelijk, dat we klanten blijven trekken en behouden. Wij hebben in onze gemeente veel bedrijven die door hard werken, goede service en origineel zijn in stand blijven. Als zoon van een middenstander realiseer me goed dat dat niet altijd even makkelijk is. Het is hard werken en soms loont het, soms niet. Ik denk dat je constant vooruit moet denken, jezelf moet verbeteren en als het dan goed gaat, dat je ook trots op jezelf mag zijn. En dan pik ik gewoon één bedrijf uit onze gemeente eruit. Dit bedrijf staat symbool voor alle mooie bedrijven in onze gemeente.
Bakkerij Verba. Een bakkerij met een vestiging in Brakel, Rijswijk en Sleeuwijk.  Ik heb voor dit bedrijf gekozen omdat zij voor de 3e keer bakker met Ster zijn geworden bij de landelijke BakkersVakWedstrijd. Deze bakkerij dames en heren is één van de vijf bakkerijen in Nederland met drie sterren. Een drie sterren bakkerij bij ons in Brakel!!Christiaan en Gijske van de Vegt, willen jullie even naast mij komen staan?

Bakken zit in jullie bloed en jullie streven steeds naar topkwaliteit.  Daardoor hebben jullie, samen met je personeel, het afgelopen jaar maar liefst 26 prijzen gewonnen. Dat is een prachtige prestatie.
Naast streven naar topkwaliteit, gastvrijheid en service, leiden jullie ook jongeren op die het bakkersvak in willen. En juist vandaag zijn jullie bezocht door een commissie om te bekijken of jullie genomineerd worden voor leerbedrijf van het jaar.

Jongeren het bakkersvak leren doen jullie niet alleen in Nederland. Nee, jullie kijken verder dan de eigen grenzen en zijn een nieuwe uitdaging aangegaan. In april gaan jullie naar Burundi om daar bakkerskennis over te dragen een kansarme kinderen. De stichting brood voor weeskinderen gaat daar een bakkersopleiding starten en jullie gaan helpen. U en ik weten: de jeugd heeft de toekomst. Overal in de wereld of het nu in Zaltbommel is of in Burundi. Ik heb een zwak voor Afrika en ik vind het prachtig dat jullie daar, met jullie passie voor bakken, aan de slag gaan om de kinderen daar een betere toekomst te geven.
Ik feliciteer jullie met alle prijzen en wens jullie heel veel succes in Burundi.

Een bos bloemen ligt dan natuurlijk voor de hand, maar dat heb ik niet. Zoals een bloemist zelden een bos bloemen krijgt als hij of zij jarig is, krijgt een bakker ook zelden of nooit een eigen gemaakte taart. Nou, ik geef jullie vandaag mijn primeur, een taart die ik zelf heb gemaakt……

Dames en heren, ik hef het glas met u en wens u allen nogmaals een mooi 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.