Integriteitsseminar in Nieuwspoort op 12 maart 2015

De Wethoudersvereniging nodigt alle wethouders uit voor het Integriteitsseminar op 12 maart in Nieuwspoort (Den Haag), onder leiding van Frits Wester.
“Integriteit valfactor nr. 1”, “Wethouders vielen in 2014 vooral vanwege integriteit”, “Integriteit vaakst reden vertrek wethouders in 2014”, “Negen wethouders stapten in 2014 op om gebrek integriteit”; zomaar een aantal koppen die afgelopen week in de landelijke media prijkten. Dit naar aanleiding van een onderzoek van Binnenlands Bestuur, terwijl het nieuws eigenlijk moest zijn dat er nog nooit zo weinig wethouders zijn afgetreden.

Maar dat is mogelijk te weinig mediageniek…

‘Wij als wethouders moeten ons helder en onomwonden uitspreken over kwesties rondom integriteit. Het boetekleed aan durven trekken als collega’s daadwerkelijk de mist in gaan. Kritiek durven leveren op elkaar. En bovenal elkaar scherp houden. Daarom daag ik u allemaal uit om minstens 1 keer per maand een collega te bellen en hem of haar een integriteitsdilemma voor te leggen. Want alleen in de praktijk blijkt wat onze mooie beloftes, woorden, nota’s, gedragscodes en onderzoeken waard zijn!’, aldus Han Looijen, bestuurslid Wethoudersvereniging en wethouder gemeente Zaltbommel.

Voelt u zich uitgedaagd door de woorden van uw collega Han Looijen? Meld u dan aan voor het Integriteitsseminar, op 12 maart van 14.00-17.00 uur in Nieuwspoort te Den Haag.

U kunt zich inschrijven via deze link

U kunt bij de inschrijving tevens aangeven of u een actieve rol in het debat wenst te vervullen, door deel te nemen aan het rondetafelgesprek.

We willen u tevens vragen om een enquête over integriteit onder politieke ambtsdragers in te vullen. De resultaten hiervan benutten wij voor het debat. Ook als u niet komt stellen wij uw reactie op de enquête op prijs. Klik hier voor de enquête.

Programma:

De Wethoudersvereniging heeft een enquête rond het thema integriteit gehouden onder alle wethouders. De uitkomsten daarvan worden tijdens deze integriteitsseminar gepresenteerd.

Het programma bevat verder een prikkelend betoog van Claartje Brons (promovenda politieke onvrede van burgers in Nederland), onder de titel De burger ziet de politicus als moderne heilige.

Marijn Zweegers en Hans Groot (beiden BIOS) verzorgen een bijdrage over het belang van integriteit, het voeren van integriteitsbeleid en het Steunpunt integriteitsonderzoek

Tevens is er ruim gelegenheid om met elkaar (en de uitgenodigde Kamerleden) in debat te gaan over de mate waarin integriteitsschending werkelijk aan de orde is, op welke manier de beeldvorming wordt beïnvloed, maar bovenal hoe vertrouwen in een transparante overheid gestimuleerd kan worden. Het debat staat onder leiding van Frits Wester en Han Looijen.

Wanneer: 12 maart 2015, 14.00-17.00 uur
Waar: Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag
Kosten leden: GRATIS
Kosten niet-leden: € 100,00

14.00 Ontvangst
14.30 Opening door dagvoorzitter Han Looijen, bestuurslid Wethoudersvereniging
Welkomstwoord door Arne Weverling, voorzitter Wethoudersvereniging
14.45 Inhoudelijke bijdrage Claartje Brons, promovenda politieke onvrede
Van burgers in Nederland
15.15 BIOS: Marijn Zweegers over het belang van integriteit en het voeren van een integriteitsbeleid en Hans Groot over het Steunpunt integriteitsonderzoek
15.45 Debat en rondetafelgesprek met wethouders uit de zaal,
o.l.v. Frits Wester en Han Looijen.
17.00 Afsluiting en Borrel

Wij verwelkomen u graag op 12 maart in Nieuwspoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.