“Naar het museum? Rechtsaf mevrouw!”

Opeens waren ze overal in het Bommels’ straatbeeld: Jip, Janneke en natuurlijk Takkie. Sinds afgelopen week wijzen ze iedereen de weg. Naar het museum? Rechtsaf mevrouw! Naar de muziektent? Rechtdoor meneer. U wilt naar het station? Links en dan rechts. Maar waaróm zijn Jip en Janneke zo nadrukkelijk aanwezig in Zaltbommel?Dat komt door de “moeder” van dit ondernemende en soms ondeugende duo. Fiep Westendorp is namelijk in Zaltbommel geboren (1916) en getogen. In 1937 mocht zij haar eerste echte klus doen: het illustreren van de Zaltbommelse VVV gids. Vanaf 1942 woonde zij weer in Zaltbommel, nadat haar studie in Rotterdam door de bombardementen was afgebroken. Vanuit het ouderlijk huis in Zaltbommel vervalste zij vervolgens persoonsbewijzen en maakte zij voor de geallieerden situatietekeningen van de Waaloevers.

Fiep Westendorp heeft dus een innige band met onze historische vestingstad. Om dat te illustreren, heeft het Stadskasteel in Zaltbommel een prachtige collectie te zien én te beleven. Een absolute aanrader!

imageMaar ook in het straatbeeld werd band tussen Fiep Westendorp en Zaltbommel al jaren in beeld gebracht. Op de Waalkade is een prachtig beeld te zien, met Jip, Janneke en Takkie in een bekende pose. En inmiddels heeft de gemeente Zaltbommel een straat in De Waluwe naar haar vernoemd: de Fiep Westendorplaan.

En sinds afgelopen week wijzen de meeste bekende “kinderen” van Fiep Westendorp bezoekers van de binnenstad de weg. Omdat de objectbewegwijzering in de binnenstad verouderd was en hoognodig aan vervanging toe, besloten we deze te vervangen en ook nog wat uit te breiden. Zodat ook de wat minder bekende plekjes (zoals de Heemtuin) beter te vinden zijn.

image

Zo kwamen we uiteindelijk ook op het idee om Jip en Janneke een prominente plaats op de objectbewegwijzering te geven. Omdat we trots zijn op het feit dat ze onderdeel zijn van Zaltbommel. En dat mogen we best duidelijk laten blijken met dit eerbetoon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.