De Markt van Morgen

Voor de toekomst van de markt is modernisering, met minder regels en een bedrijfsmatige aanpak belangrijk om zo een eigentijdse markt neer te kunnen zetten waar het belang van de consument en ondernemerschap voorop staan. Kortom, een toekomstbestendige markt die zich onderscheid van andere markten in de regio. De “Markt van Morgen” dus.Vorige maand meldde ik al dat we samen met oa de kooplieden hard aan die Markt van Morgen gaan werken:
tweet markt van morgen

Maar wat is die Markt van Morgen nou eigenlijk? De Markt van Morgen is een bestaande markt die volledig nieuw wordt ingericht of een nieuwe markt. ‘Nieuw’ gaat verder dan het leveren van een fysieke kwaliteitsimpuls. Traditionele regels worden losgelaten, waarbij een nieuwe marktverordening op basis van het organisatiemodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt opgesteld en de exploitatie en organisatie van de markt niet langer een taak is van ons als gemeente maar bij een zelfstandige rechtspersoon wordt neergelegd. Natuurlijk kan deze juridische en organisatorische marktvernieuwing (goed) geïntegreerd worden met een fysieke vernieuwing van de markt. Daar kiezen we in Zaltbommel vooralsnog nog niet voor, omdat we dat zeer recent al hebben gedaan.

Hoewel er in den lande diverse pilots aan het ontstaan zijn voor deze Markt van Morgen, is er geen universele blauwdruk voor het creëren van een succesvolle vernieuwende markt. Wel kunnen door het benoemen van de te zetten stappen, de (on)mogelijkheden van vernieuwing, afwegingskaders, succesfactoren en valkuilen de optimale voorwaarden worden geschapen voor implementatie van succesvolle marktvernieuwingen.

De komende periode gaan we (kooplieden, gemeenten, CVAH en I&O Research) aan de slag om consumentenonderzoeken uit te voeren en in beeld te brengen wat er voor nodig is om de functie van de markten in de toekomst te versterken.
Dit resulteert in een businessplan (voor de beide markten) dat zowel beleidskeuzes onderbouwt, maar ook ook concrete acties bevat om de markten als onderneming te gaan organiseren en indien mogelijk te verzelfstandigen.

Een spannend traject, maar ik ben er heilig van overtuigd dat het essentieel is voor de toekomst van de markt. Ofwel, het is essentieel voor De Markt van Morgen!

O ja, het is de bedoeling dat we het businessplan rond het einde van het jaar hebben afgerond en dan over kunnen gaan tot de uitvoering ervan.

NB.

De Pilot “Markt van Morgen” is een gezamenlijk project van de Gemeente Zaltbommel, Centrale Vereniging van Ambulante Handel (CVAH) en de kooplieden van de dinsdag- en zaterdagmarkt. In opdracht van en in samenwerking met deze partijen voert I&O Research de werkzaamheden uit.

Kijk voor meer info op http://www.demarktvanmorgen.nl 

2 gedachtes over “De Markt van Morgen

    • De indeling van de markt (opstelling) is aangepast op basis van de nieuwe verordening. Dat heeft te maken met type marktwagens en branchering. Daarnaast zijn er ruim 200 ankers in de bestrating opgenomen waaraan luifels bevestigd kunnen worden.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.