Afbeelding

Wat achtergrond…

​Afgelopen vrijdag publiceerde ik een artikel over Spoorveste aka Leisure Dome Zaltbommel. Dit naar aanleiding van onze presentatie in de carrousel donderdagavond. En dat artikel werd veel geliked, gedeeld en geretweet. En natuurlijk kwamen er ook veel reacties los. Terecht! Maar die reacties maakten me wel duidelijk dat er nog wat achtergrond info bij hoort. Bij deze.

“Waar komt dit idee vandaan?”

In 2012 namen we het besluit om het project Van Station Tot Vestingstad (VSTV), deelgebied Oost, stop te zetten. Dat project voorzag in een gigantische ontwikkeling van onder andere kantoren. En die markt is volkomen in elkaar gestort. Wij vonden het niet verstandig om daarmee door te gaan en beëindigden dat project. Daaraan gekoppeld lieten we uitgebreid marktonderzoek doen naar de potenties van het gebied en de functies die wél zouden passen in die hoek. ZKA voerde dat onderzoek uit en samen met regionale onderzoeken bepaalde de gemeente Zaltbommel dat deze hoek (nu Spoorveste genoemd) enkel gebruikt zou moeten worden voor Leisure. Nu, 4 jaar later kunnen we dat ook daadwerkelijk zo gaan invullen.

“Dit is slecht voor (de winkels in) de binnenstad”

In deze ontwikkeling van Spoorveste komt géén detailhandel. Bedreiging voor de winkels in de binnenstad? Ik denk dat het tegendeel juist waar zal zijn. Ga maar na: het trekt circa 1 miljoen bezoekers per jaar, dus juist een gigantisch nieuw potentieel aan bezoekers voor de binnenstad. Al bezoekt maar 5% van dat aantal ook de binnenstad (let wel, op 1000m loopafstand), dan is dat al 50.000 nieuwe klanten! Door slim met incentives te werken, kan je een mooie koppeling maken tussen de winkels en horeca in de binnenstad en de voorzieningen in Spoorveste. Sterker nog, het wordt opeens interessant om 2 dagen in onze gemeente te verblijven: dag 1 ga je lekker met het hele gezin naar de Leisure Dome, blijft slapen en op dag 2 bezoek je Slot Loevestein, het Stadskasteel en de binnenstad. Dan heb je nog wel een hotel nodig. Dat dan weer wel… Maar kansen te over voor de binnenstad!!!

“Het zijn alleen maar mensen van buitenaf die er geen eigen geld in steken”

Niet helemaal waar. In Leisure Dome Zaltbommel is ook voorzien dat bestaande lokale ondernemers een plek krijgen. Wie wat waar en hoe zal de komende maanden duidelijk worden.

En natuurlijk zitten er ook mensen van buitenaf bij. Maar een dergelijk project lukt niet als we alleen maar “navelstaarderig” naar onze eigen kring kijken. Ik ben blij dat die ondernemers op een andere wijze naar Zaltbommel en de kansen kijken dan dat we zelf doen. En die er mede voor willen zorgen dat we er een miljoen nieuwe klanten bij krijgen!

“En dat voor een gemeente die tegen het NL.c waren. Het kan verkeren!”

Klopt. Het kan inderdaad verkeren. Zeker 14 jaar later, waarbij de wereld compleet is veranderd. Ik vermoed dat het NL.c geen enkele test van de wettelijke Ladder van Duurzame Verstedelijking zou doorstaan…
Maar sowieso gaat de vergelijking mank. Want ga maar na: NL.c voorzag op een nieuw bedachte locatie een mega winkelcentrum van 200.000m2. Leisure Dome Zaltbommel is circa 23.000 m2 groot en bevat géén detailhandel. Dus niet met elkaar te vergelijken naar mijn mening.
De komende weken zullen in het teken staan van het afronden van de benodigde onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomsten en natuurlijk de uiteindelijke haalbaarheid, zal daarna het bestemmingsplan-traject opgestart gaan worden. Of we bezwaarmakers verwachten? Tuurlijk, want nieuwe ontwikkelingen zijn altijd eng!

3 gedachtes over “Wat achtergrond…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.