Ondernemersfonds Binnenstad

de afgelopen weken is de term steeds vaker en steeds nadrukkelijker genoemd: het Ondernemersfonds voor de binnenstad. Maar wat is dat eigenlijk en waar is het voor bedoeld?Een ondernemersfonds is bedoeld om ondernemers in de binnenstad, meer financiele slagkracht te geven om collectieve activiteiten te organiseren. Het fonds is voor en door ondernemers, waarbij iedereen meebetaalt en de ondernemers zelf beslissen over de bestedingen.

Voor het Ondernemersfonds Binnenstad zal gebruik gemaakt gaan worden van reclamebelasting. Dit wordt ook wel het Veldhovens model genoemd: hierbij wordt een belasting geheven op openbare aankondigingen, met de WOZ-waarde van het pand als grondslag. De gemeente int de belasting en sluist deze 1:1 door naar de Stichting Binnenstadsfonds Zaltbommel. De gemeente en de politiek heeft verder geen enkele invloed op de bestedingen. Want voorop staat dat de gemeente haar publieke taak blijft financieren uit de eigen algemene middelen. Het fonds is slechts een plus daarop!
De besteding van de fondsgelden kan heel divers zijn. Maar het zullen zaken zijn die tot doel hebben om een sterkere economische binnenstad te maken, een goede marketing- en promotiestrategie te ontwikkelen, de binnenstad nog beter te profileren, de uitstraling en ambiance te vergroten en een hogere organisatiegraad van ondernemers met een betere onderlinge afstemming te realiseren. In de praktijk zullen dit zaken zijn zoals de intocht van Sinterklaas, sfeerverlichting, consumentenonderzoeken, cameratoezicht, verder uitbouwen van BeleefZaltbommel, citymanager, gratis wifi, etc etc.
Maar het fonds betaalt níet mee aan zaken die van de gemeente zijn!
Het streven is nu dat ik eind maart een voorstel aan het College aanbied, waarna de gemeenteraad het begin juni kan behandelen (en hopelijk conform kan besluiten). Vanaf 1 juli moet dan het Binnenstadsfonds in werking treden, waarna de stichting begin september formeel opgericht kan worden. Dan zal ook het convenant met de gemeente worden gesloten, waarin de belangrijkste afspraken worden vastgelegd tussen gemeente en stichting.
Als we dit voor elkaar krijgen, kunnen we de ondernemers van de binnenstad in staat stellen om daadwerkelijk een stap vooruit te zetten. En dan is deze wethouder Economische Zaken erg blij!
Bijlagen:

Een gedachte over “Ondernemersfonds Binnenstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.