Reflectie van een informateur…

Op weg naar een Duurzame Samenwerking

Dinsdag 10 april mocht ik als informateur mijn advies over een nieuw te vormen coalitie presenteren aan de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch. Een advies dat niet zonder slag of stoot werd ontvangen. Maar hoe komt zo’n advies kort samengevat tot stand?

Na de verkiezingen wijst de lijsttrekker van de grootste partij een informateur aan. Dat is steeds vaker iemand van buitenaf. In mijn geval vroeg VVD lijsttrekker, Jan Hoskam, mij om informateur te worden. De opdracht was te onderzoeken of en hoe er een meerderheidscollege gevormd kan worden. Ik heb er voor gekozen omdat te doen door met alle lijsttrekkers zogenaamde “biechtstoelgesprekken” te voeren. Dat zijn vertrouwelijke gesprekken, waarbij het mijn taak is om de gesprekspartners voldoende gelegenheid en ruimte te geven om open en eerlijk te reageren op de verkiezingsuitslag. Daarbij vraag ik ook om aan te geven hoe een nieuwe coalitie er uit zou moeten komen te zien en wat zijn of haar rol daarin zou kunnen zijn. Daarbij is het wel een must om de juiste informatie boven tafel te krijgen. Informatie op basis waarvan ik uiteindelijk mijn advies kan opstellen. Dat advies heb ik opgebouwd uit een aantal onderdelen:

  • mijn bevindingen: hoe heb ik de gesprekken ervaren, wat is me opgevallen en hoe duid ik de nieuwe verhoudingen;
  • de thema’s die door de partijen zijn genoemd;
  • hoe het nieuwe akkoord er uit zou moeten komen te zien;
  • wat ik de juiste omvang van de coalitie vind, getalsmatig;
  • de samenstelling van een meerderheids coalitie

In de door mij gebruikte opbouw heb ik vervolgens logisch gewerkt naar een eindconclusie: welke partijen moeten de onderhandelingen gaan starten voor een nieuw te vormen coalitie en waarom. De argumenten die ik daarbij gebruik zijn constateringen van wat ik heb opgehaald uit de gesprekken en mijn opvatting daarover. Mijn advies, inclusief eindconclusie, behoort een advies te zijn over een coalitie die naar mijn mening het beste zal gaan functioneren, in het belang van de stad en de dorpen van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. En welk advies ik dan ook geef; er zijn altijd mensen/partijen die het advies niet leuk vinden. Dat zij maar zo.

Uiteindelijk gaat het erom wat de grootste partij vervolgens met mijn advies doet: nemen ze het ongewijzigd over of passen ze het ietwat aan? In dit geval hebben de beoogde coalitiepartijen mijn advies overgenomen en gaan met elkaar het onderhandelingstraject in. Als informateur vind ik het een grote eer dat ik nu door de vijf voorgesteld coalitie partijen gevraagd ben ook de taak van formateur op me te nemen. De eervolle uitdaging heb ik nu opgepakt. Ik ga mijn uiterste best doen om een nieuw college te formeren voor de provinciehoofdstad van Brabant!

Uitzending DTV

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.